logo
Τα καλύτερα τρόφιμα για τη μείωση του άγχους
13 Jan

Η Υγιεινή Διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του άγχους

Εάν έχετε ποτέ νιώσει ιδιαίτερη ανησυχία ή νευρικότητα, ίσως να είστε σε θέση να συμφωνήσετε ότι ένα ανήσυχο μυαλό προκαλεί ένα ανήσυχο στομάχι. Αυτές οι πεταλούδες στο στομάχι δεν είναι τυχαίες! Αλλά υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν αυτό το άγχος, και το πιο χρόνιο είδος, πάρα πολύ. Όταν αγχώνεστε περιστασιακά, είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά ως προς την ολοκλήρωση μιας συγκεκριμένης εργασίας. Μπορεί να σας δώσει ένα νευρικό στομάχι για λίγο, αλλά σας βοηθά να κάνετε ό, τι πρέπει να γίνει. Αλλά αυτή η αντίδραση μπορεί να μετατραπεί από καθημερινό στρες σε χρόνιο άγχος και αυτό μπορεί να εμποδίσει την ποιότητα ζωής σας και να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. 

Ένας τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων συμπτωμάτων σύμφωνα με τη διατροφική ψυχιατρική είναι να εστιάσουμε στην υγεία του εντέρου και σε τρόφιμα που μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπερβαίνει αυτές τις πεταλούδες. Όταν πρόκειται για τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου, η υγεία του ενός επηρεάζει άμεσα την υγεία του άλλου. Ειδικότερα, το μικροβίωμα, ή η μοναδική συλλογή των μικροβίων του εντέρου σας, μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα καθορισμού των ανήσυχων συστημάτων. Η φλεγμονή στο έντερο, η οποία μπορεί να προκληθεί από μια περίσσεια ανθυγιεινών βακτηρίων, συμβάλλει στη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Όταν υπάρχει φλεγμονή στον εγκέφαλο, μπορεί να προκύψει στρες και άγχος, ειδικά όταν αυτή η φλεγμονή είναι χρόνια.

Έτσι, είναι σημαντικό να καταλάβετε ποιες τροφές θα κρατήσουν το έντερό σας υγιές και τη φλεγμονή σε απόσταση. Συνολικά, η επικέντρωση της διατροφής σε υγιεινά, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά τρόφιμα με άφθονα υγιεινά λίπη και καθαρές πρωτεΐνες υποστηρίζει μειωμένα επίπεδα φλεγμονής και άγχους, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τον κορεσμό, ώστε να μη φτάνουμε στα τρόφιμα που προκαλούν άγχος, όπως τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα σνακ.

Τα παρακάτω τρόφιμα είναι ιδιαίτερα σημαντικά όσον αφορά τη μείωση της φλεγμονής και την υποστήριξη της αίσθησης ηρεμίας και συγκέντρωσης:

Πρεβιοτικές ίνες

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες που τρέφουν και βοηθούν στη διατήρηση μιας αφθονίας υγιών βακτηρίων στο έντερο- αυτό σχετίζεται με μειωμένη νευροφλεγμονή και στρες. Στις πρεβιοτικές τροφές περιλαμβάνονται τα σπαράγγια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα φυλλώδη λαχανικά, οι αγκινάρες, τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα μήλα. Καλό είναι να συμπεριλάβετε μια ποικιλία από αυτά τα λαχανικά στη διατροφή για να εξασφαλίσετε μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν τον εγκέφαλο μαζί με φυτικές ίνες.

Μούρα

Γεμάτα με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, τα μούρα υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Τα βατόμουρα περιέχουν συγκεκριμένα μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ανθοκυανίνης που μειώνει το άγχος, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες. Τα σμέουρα, τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι επίσης σπουδαία φρούτα για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα Ω3 είναι ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και τον εγκέφαλο. Βρίσκονται άφθονα σε ψάρια όπως ο σολομός, ο γαύρος, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τα καρύδια και οι σπόροι chia. Η κατανάλωση ωμέγα-3 σχετίζεται με μειωμένο άγχος, εγκεφαλική ομίχλη και γνωστική παρακμή, καθώς και με βελτιωμένη διάθεση.

Μπαχαρικά

Μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς (με μαύρο πιπέρι για να είναι πιο διαθέσιμος στον εγκέφαλο και το σώμα σας), η κανέλα, ο κρόκος, το δεντρολίβανο και το τζίντζερ όχι μόνο ενισχύουν τη γεύση και το χρώμα των γευμάτων μας, αλλά είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις για καλύτερη πνευματική κατάσταση. 

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση 

Ένα υγιές μικροβίωμα εξαρτάται από την υγιή παρουσία καλών βακτηρίων στο έντερο και ένας αποτελεσματικός τρόπος αναπλήρωσης αυτών των πληθυσμών καλών βακτηρίων είναι η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση. Τροφές όπως το ξινολάχανο, το kimchi, το κεφίρ, το miso και τα απλά γιαούρτια είναι εξαιρετικές για την πνευματική κατάσταση. Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος και την αντίσταση στη χρόνια φλεγμονή.

Demo Options

Select Theme Color
Select Menu
Select Product Effect
Select Layout Style
Select Body Image

Background only applies for Boxed, Framed, Rounded Layout